måndag 18 oktober 2010

Bottenmåla!

Ny vecka och nya tag. På torsdag kommer första snön sägs det, så nu gäller det att hålla tummarna för att det kommer så lite snö som möjligt, både i veckan och den resterande vintern. Kylan kan vi stå ut med, men vi gör gärna något annat än att skotta det här året.

Dagens inlägg ägnar jag till er båtägare som inte bottenmålat era båtar. I lördags tog vi nämligen upp en Ryds, en mörkblå sådan. På långt håll skulle jag säga att den hade beige/naturfärgad bottenfärg, men på nära håll så märkte jag att den faktiskt inte hade någon bottenfärg över huvud taget, utan bara var täckt utav snäckor. Hela 12 knop långsammare gick hon med alla tusentals havstulpaner som gjort sig hemmastadda på skrovet.
Såhär såg exakt hela skrovet ut, inte en ren fläck
Fredrik spolar bort snäckorna med hetvattentvätten

Tro det eller ej, men att båttenmåla är faktiskt mer miljövänligt än att ha skrovet rent, trots att bottenfärgen är giftig (därav sätter sig inga snäckor). För när motorn går på högre varvtal, som den gör när snäckorna på skrovet bromsar farten, så släpper den ut mer avgaser.
Fartygsfärg är snäppet giftigare att måla med, men även det, i längden, är miljövänligare (eller snarare inte lika miljöfarligt) än vanlig bottenfärg. Anledningen är den att med vanlig bottenfärg blir du tvungen att måla nya lager varje säsong = 1 gång per år, medans du med fartygsfärgen endast behöver måla var femte år. Det resulterar i färre giftutsläpp och blir i längden mindre miljöfarligt.
Så vad jag vill få fram med detta inlägg --> Bottenmåla :)

Klicka här för att komma till vår hemsida.
Båtvårdsspecialisten Vinterförvaring Polering Motorservice Installation av värmare m.m.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar